Stejně jako mají hasiči ohnivzdorné obleky, policisté předepsané uniformy, a lékaři zase bílé pláště, je i v gastronomickém průmyslu určitý dresscode, který je nutno do jisté míry dodržovat. Ačkoliv zde nejsou pravidla tolik vázána, úroveň podniku poznáme mnohdy dle úrovně ošacení zaměstnanců. Zatímco v nejluxusnějších restauracích vám pití donese číšník ve smokingu, v levných výčepnách se setkáte i s tím, že nerozlišíte servírku od štamgasta. Jaký je tedy očekávaný dresscode pro zaměstnance restaurací na jednotlivých pozicích?
Výčepní
Výčepní nebo-li barman, je obvykle právě ten člověk, kterého vidíte pouze ve chvíli, kdy si dojdete k baru objednat pití. Tento člověk by neměl obsluhovat u stolů, ale držet se na svém místě, a mimo přípravy nápojů také bavit hosty, kteří se usadili přímo na baru. Jeho oblečení obvykle sestává z košile, a zástěry. Že se majitel nebojí investovat do svého podniku pak poznáte tak, že má na sobě barman koženou zástěru pro výčepní, která je nejen kvalitní a stylová, ale rovněž zabrání tomu, aby se musel jít barman převléci vždy, když se polije. Tato zástěra se pak táhne přes bedra, a končí někde v půli stehen. Vzadu bývá překřížená, aby správně držela.
Číšník
Pokud jste se do podniku přišli najíst, nejčastěji se budete setkávat právě s číšníkem. Jeho vzhled je reprezentací samotného podniku, a umaštěný, rozcuchaný číšník vám na chuti k jídlu zrovna nepřidá. Jeho oděv obvykle sestává z tmavé košile, a kalhot podobných těm oblekovým. V případě číšnic pak může dojít i na sukni ze stejného materiálu. Rovněž číšník by měl mít kvalitní zástěru, ve které někdy nosí bloček a tužku k zapisování objednávek. V případě číšníků jsou v lepších restauracích kladeny velké nároky na úpravu rukou. Nehty by měly být krátké a čisté. Číšnice s dlouhými, rudě nalakovanými nehty nepůsobí dobře, a setkáte se s ní spíš v restauracích s nižším hodnocením.
Kuchař
Kuchaři pak obvykle nosí rondon, což je vrchní část oděvu se zapínáním na knoflíčky. K tomu pak sladěné kalhoty. Rondon může být bílý, kožený, či dokonce černý. S kuchařem se setkáte v případě, že si chcete stěžovat, či naopak pochválit jídlo. K jeho uniformě pak patří speciální čapka, či dokonce síťka na vlasy, jelikož je nepřípustné, aby kuchaři do jídla upadl vlas.